Açıklama
KULUÇKALIK OSMANLI SULTAN TAVUĞU YUMURTASI tüm illere gönderilir adet sınırlaması yoktur
OSMANLI SULTAN TAVUĞU ÖZELLİKLERİ
Güzelliği İle Bilinen Piyasası da Bir O kadar Yüksek olan bu hayvanlar Asil Görünüşleri İle Ve parlak tüy yapısıyla biliniyor.
Tarihçesi:
Sultan tavuklarının, Türkiye kökenli bir tavuk ırkıdır, Osmanlılar çok sevmiş ve sahiplenmiştir. Özellikle padişahlar saray bahçelerinde süs tavuğu olarak bulundururlardı. İngilizler bu türü 1850 yıllarında bizden alıp İngiltere’ye götürdükleri için adı “Sultan” olarak kalmış. Padişahların başlarındaki büyük kavuk ile bu tavukların başlarının görüntüleri arasında bir bağlantı kurduklarından dolayı da Sultan denildiği ayrıca düşünülüyor.
Osmanlı devrinde padişahların saraylardan eksik etmediği bir hayvan olan “Sultan”lar Osmanlı devlet erkânının gözde süs tavukları olmuşlardı. 1854’te küçük bir gurup saray tavukları İstanbul’dan İngiltere’ye götürülmüş. ABD’ye ise 1867’de gitmişler. Sonra 1874’te Amerikan Kümes Hayvanları Birliği’nin kusursuzluk standartlarına kabulü resmî olarak tanınmış. Aynı zamanda “sınıflama dışı tür” olarak tanımlanmış.
Osmanlı zamanında bu türün adı İngiliz kaynaklarda “Saray tavuğu” olarak geçiyor. İngilizler ise Sultan diye isimlendirmiş.
Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünden sonra bizde tamamıyla unutulan bu tavuk türü şimdi Türkiye’de yeni yeni tanınıyor
Görüntü ve yapı bakımından Saray Tavukları
Sultanlar kabarık uzun tepe ve gaga altı tüyleriyle, uzun kuyruğuyla ve bol bol ayak tüyleriyle bir hayli gösterişlidir.
Ayakları habeş (Silkie) tavuklarında olduğu gibi 5 parmaklıdır
V harfi şeklindeki küçük ibiği uzun tepe tüyleri yüzünden zor görünür. Gaga altı ibikleri de küçüktür ve uzun tüyler arasında kaybolur.
Ağırlıkları ortalama olarak horozlarda 2 kilo, tavuklarda 1,5-2 kilodur.
Diğer tavuklara nispeten ufak yapılı bir türdür. Derisi beyazdır. Ayrıca ABD’de türetilen bantam (cüce) cinsi de vardır. Siyah, blue ve beyaz çeşitleri olur. Beyazları en çok tanınmış çeşididir.
Yumurta ve kuluçka özellikleri
Sultanlar Ortalama yılda 120-150 adet küçük beyaz yumurta yaparlar. Yaz döneminde çok sık Gurk olurlar.
Davranışları ve bakımı
Oldukça uysal ve insana yakındırlar, vahşilikleri yabanilikleri saldırganlıkları yoktur. Kapalı yerlerde yetiştirilmeye oldukça müsaittirler. Yetiştiricileri saray tavuklarının barındığı ve uyuduğu yerlerin kupkuru ve tertemiz olmasına dikkat ederler. Çünkü kirlenmeye müsait uzun tüyleri vardır; ayak tüyleri de çok uzundur. Aktif tavuk türleriyle bir arada topluca bulundurulduğunda zarar görebilirler, yaralanabilirler.